Barion Pixel
8-tipp-telre-babakhoz-cifrapalota.hu-bababolt

8 hasznos tipp a télre, ha kisbabátok van

Nyakadon az első tél a kisbabáddal és lehet, hogy van jó néhány apróság, amire nem is gondoltál. Az első közös tél idején kevés dolog fontosabb, mint a kicsink egészségének megóvása és kényelmének biztosítása.

 

Már csak önző okokból sem mellékes, hiszen ha jól érzi magát a baba, akkor Te is nyugodtabban élheted a mindennapokat.

8 hasznos tipp télre!

 

Tartsd be az alapszabályt!

-5 °C alatt ne tervezz nagy túrákat a kicsivel, inkább csak pár méter megtételében gondolkodj, de ha teheted, akkor inkább maradjatok a kellemes meleg otthon biztonságában. A hideg levegő megterheli a picik légutait.

 

Nem lehet elégszer elmondani, R-É-T-E-G-E-S-E-N!

Nagyon fontos a réteges öltözködés, ami röviden annyit jelent, hogy biztosítsd a babának, hogy ha szükséges akkor gyorsan meg tudjon szabadulni a plusz rétegektől. Például, ha kocsival mentek valahova, akkor tökéletes, hogy amíg a hordozóban kiviszed a kicsit, addig jól bebugyolálod egy kocsitakaróba. Ahogy felmelegedett az autó belső hőmérséklete, már ki is lehet csomagolni a babánkat, nehogy beizzadjon, ami megfázáshoz vezethet.

 

Sapka, sál, kesztyű? Majdnem…

sapka és a kesztyű valóban nagyon fontos alkotórészei a téli viseletnek, viszont nem ajánlott a sál, vagy textil pelenka arc/nyak elé rakása. A kifújt levegőtől párás lehet, s így a nedvességtől könnyebben megfázhat a baba.

 

Most akkor menjek vagy maradjak?

Nyugodtan neki vághatunk hűvös időben is egy kellemes „levegőztetésnek”. Ehhez nagy segítséget nyújt télen a babakocsis séta esetén a bundazsák. Melegen tartja a babánkat és még hely is vanna benne, hogy mozogni tudjanak a végtagok. Divatos és jól kinéző bundazsákok mellé kézmelegítő is dukál, hogy anya és apa keze se fagyjon le a babakocsi tolása közben. Ha már útra keltünk, akkor érdemes lehet a hátizsákunkba bedobni egy termoszt benne anyatejjel vagy tápszerrel. Éhesen mi sem szeretünk kirándulni, így a baba sem.

 

Hideg a baba keze, biztos, hogy fázik?

Nem! A csecsemők hőszabályozása még éretlen, így nem mérvadó, hogy a végtagokat mennyire érezzük melegnek. A picik tarkóját vagy hátát érdemes ellenőrizni. Ha hűvös tapintatú, akkor fázik, ha jó meleg, akkor nem fázik, ha pedig nyirkos meleg, akkor melege van.

 

Izzad a kinti hidegben, és? Mi is szeretünk a vízparton izzadni…

Igen, csak most tél van és nem vízpart buli. Fontos, hogy ne öltöztessük túl a babát, mert ez is meghűléshez vezethet, pont úgy, mintha alulöltöztettük volna. Az izzadságtól átnedvesedett ruhában könnyen megfázhat a pici. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mit adjunk a kicsire, akkor készüljünk az 2-es ponttal, a réteges öltöztetéssel. Bundazsák – takaró szett – ruha és ezekből szép lassan elhagyhatunk, ha melege lesz a kicsinek. Pl. szétnyitjuk a bundazsákot, kivesszük a takarót, stb…

 

Kész a baj, megfáztunk…

Enyhébb lefolyású megfázás esetén sokat segíthet napi 20-30 perc friss levegő és folyadékpótlás. Amit fontos tudni, hogy könnyen eldugulhat a babák apró kis orrjárata, ami sok kellemetlenséget okozhat, pl. alváshiány (mondani sem kell, hogy ez mennyire lehet kellemetlen, amikor amúgy is minden átaludt óra ajándék). Az orrdugulás egyik ellenszere az orrszívó, ami segít újra a baba szabad légzésében. Orrszívózás előtt érdemes lehet egy sósoldatot fújni a kicsi orrába, hogy feloldja a lerakódott orrváladékot.
Ennél is fontosabb infó, hogy beszélj a gyerekorvossal vagy a védőnővel. Biztos, hogy relevánsabb tanácsokat fognak adni, mint sok facebook komment.

 

Otthon a négy fal között

Nem olyan szörnyű otthon maradni sem, ilyen az ember természete, hogy nem szeretünk a hidegben mászkálni, megértjük. Ettől még nem leszel rossz szülő, ha nem sétálsz 0 fokban minden nap. Ilyen napokra ott van egy jó labdamedence, ami fejleszti a kicsiket és szuper szórakozást nyújt amellett, hogy le is fárasztja a lurkókat. Ez bizony karácsonyi nagy ajándéknak sem utolsó darab, az egész családi élvezni fogja

Shopping Cart