Barion Pixel
ujszulott-baba-polyaban-cifrapalot.hu-bababolt

Baba pólya, jó vagy sem? Most kiderül!

Újra reneszánszát éli a baba pólya, annak ellenére, hogy a huszadik század második felére teljesen eltűnt a babák pólyázása. Szerencsére egyre többen ismerik fel a pólyazsák lehetőségeit, amelyet őseink olyan nagy előszeretettel alkalmaztak nap mint nap.

Tisztázzuk! Miért olyan ijesztő a baba pólya?

A válasz nagyon egyszerű: mert nem tudjuk helyesen használni. Az internet világában rengeteg, sőt, inkább azt mondanám túl sok információ áll rendelkezésre. Számos tévhit kering a pólyázással kapcsolatban, és mivel hajlamosak vagyunk gyorsan átfutni a cikkeket, csak fél információkat olvasunk el, hallunk meg, így nehéz helyesen megítélni a számunkra eddig ismeretlen dolgokat. Ezeket a tévhiteteket, ellenérzéseket szeretném most eloszlatni. Ha megtanuljuk jól használni a pólyát, akkor nagyon sokat segíthetünk babánkon és ezáltal magunkon is ebben az egyébként is megterhelő kezdeti időszakban.

babak-polyaban-cifrapalota.hu-bababolt
pólyás babák

Pólyázási technikák

Fontos beszélni a pólyázási technikákról. Attól függően, hogy a baba minden végtagját lekötözzük-e, megkülönböztetünk enyhe/klasszikus, illetve szoros/feszes pólyázási technikát. Napjainkban elterjedt még az egyszerű pólyázás, vagy bugyolálás módszere, igyekszem mindegyikről ejteni pár szót😊.

Enyhe vagy klasszikus baba pólya

A baba keze a pólyán kívül marad, így csomagoljuk be a csöppséget. Az enyhe vagy klasszikus módszer szabadabb mozgásteret ad babánknak.

Érvek az enyhe gyerek pólyázás mellett

 1. Az anyaméh biztonságát idézi fel

Kisbabánk a pocakban 9 hónapon keresztül folyamatos melegségben és védelemben volt. A kinti zajok, ingerek megszűrve érkeztek hozzá. A baba pólya az anyaméh megszokott szűk melegségét idézi fel gyermekünk számára. Újszülöttünk idegennek érezheti magát a kinti környezetben, próbáljunk meg számára az első 9 hónaphoz hasonló körülményeket biztosítani.

 1. Kevesebbet sír a baba

Érdemes elolvasni Dr. Harvey Karp – A legboldogabb baba c. könyvét, melyben arról ír, hogy a babák rendszeres sírásának az az oka, hogy hiányzik a negyedik trimeszter. A babák három hónappal hamarabb jönnek világra, mint ahogyan azt az érettségük indokolná. A három hónap alatt viszont a baba méretei, különösen a buksijuk megnövekedett mérete veszélyeztetné a szülést. Így viszont nem tudnak megfelelően felkészülni az anyaméhen kívüli életre, az állandó melegség, a folyamatos táplálás hirtelen megszűnésére. Ennek alapján Dr. Karp 5 megnyugtatási reflexet dolgozott ki, melyben első helyen szerepel a baba pólya használata. Az erről szóló cikk elolvasható a babafalva.hu oldalon.

 1. Nyugodtabb alvás, ritkább ébredés

Tanulmányok bizonyítják, hogy a pólya babáknak nyugodtabb és jobb alvást biztosít. Kutatások szerint 28%-kal kevesebbet sírnak a bepólyázott babák. A tartás és az állandó körbeölelés érzésével nyugtatólag hat babánkra a gyerek pólya. Ráadásul a starter, vagy más néven Moro reflex általi komolyabb testmozgásokat is tompítja. Biztosan láttatok már Ti is ilyet, még ha nem is tudtuk akkor, hogy ez a nevük😊. A baba reflexszerű mozgása alvás közben, vagy ha inger éri a babát. Ilyenkor a testét, vagy csak valamelyik testrészét, kezét, lábát összehúzza, majd elengedi. Kezdő szülőként furcsa rángásnak tűnhet, de megnyugtathatlak benneteket, mindez teljesen természetes😊. Ilyenkor a baba szeme előtt elsuhanó koordinálatlan kezecske megijesztheti az amúgy is bizonytalan csöppséget, felkeltheti álmából. Az újszülött pólya viszont segít megakadályozni ezt.

 1. Megfelelő alátámasztást ad a baba gerincének, nyakának és fejének, így könnyebben át tudjuk adni nagyszülőknek, vagy akár a tesóknak is, akik biztonságban tudják tartani kistesójukat😊.
 2. Szoptatáskor is könnyebb tartani gyermekünket. Etetés után pedig sokkal könnyebb a pólyába csomagolt babát visszatenni a kiságyába.
 3. Pocakfájós csecsemők is hamarabb megnyugszanak.
 4. A modern pólyákban a kicsik hőháztartását kielégítően tartja, nem engedi túlmelegedni a babát.
 5. Ekcémás babáknál is hasznos lehet a pólyázás, ugyanis a viszketési inger esetén nem karmolják meg magukat a picik.
 6. A pólya használata csökkentheti a bölcsőhalál kockázatát.
 7. Alkalmas babakocsis sétákhoz is, mérete megfelel egy mózeskosár méretének.
baba-testverevel-cifrapalota.hu-bababolt
Együtt lenni olyan jó!

Szoros/feszes baba pólya

Régen volt hagyománya a szoros pólya használatának. Ebben az esetben a baba keze is a pólyába kerül. Szorosan rögzíti a baba kezeit, lábait. Ügyelni kell viszont arra, hogy a karok leszorítása ellenére a lábak mozgása megmaradhasson. Annyira legyen szoros, hogy a babát szilárdan tartsa, de ne zavarja a közérzetét, kényelmesen tudjon lélegezni. A szakemberek azonban felhívják a figyelmet a szoros/feszes pólyával kapcsolatos ellenérvekre is. Az ellenérvek ismeretében inkább a ritkábban használt pólyázási technikák közé sorolandó.

Szoros/feszes pólyázás hátránya, ha nem megfelelő a gyerek pólya használata:

 • ha túl szorosan tekerjük be, a baba idegei elnyomódhatnak, a baba légzését, sírását is negatívan befolyásolhatja,
 • forró napokon túlmelegedhet a baba,
 • csípőízület deformitásának veszélye, mivel a babák lábait egyenesen, összezárva csomagolják be.

Természetesen a megfelelő használat mellett számos előnye is van, csakúgy, mint az enyhe/klasszikus pólyázásnak (könnyebb elalvás, Moro reflex enyhítése vagy akár megakadályozása is, kevesebb ébredés, biztonság érzet), de fontos, hogy jól használjuk, ha ezt pólyázási technikát választjuk.

Összességében azt mondhatjuk, hogy jóval több előnye van a pólyázásnak, mint hátránya. A napidoktor.hu oldalon is olvashatunk a pólyázás pozitív hatásairól.

Milyen pólyák vannak? Mi az a pólyazsák?

Régen a hagyományos pólya használata volt elterjedt, amely két részből áll, a pólya betét és a pólya huzat. A pólya betét egy puha, szivacshoz hasonlító betét, erre a betétre fektetjük a babát, majd ráhúzzuk a díszes pólya huzatot. Az elmúlt 10-20 évben azonban nagy fejlődésen ment keresztül a pólyagyártás. Megjelentek a kókuszpólyák. A merevítő betét itt már kókuszrostokból áll, ami még jobb tartást ad a baba fejének, gerincének. Ha pedig kinövi gyermekünk a kókuszpólyát, akkor a kókuszbetét eltávolításával takaróként is használhatjuk pólyánkat, vagy mózeskosár matracként babakocsizáskor. Ugye milyen praktikus? 🙂

Beszélheltünk még bugyoláló pólyáról, ami más néven pólyazsák😊. Valóban olyan, mint egy kis zsák, manapság a legkelendőbb változatok egyik, a felső részen található tépőzár segítségével egészen a baba nyakáig be tudjuk vele bugyolálni a babát. A zsák formának köszönhetően szabadon mozoghat a baba lába, pont úgy, mint egy hálózsákban. Nagyon fontos, hogy a lábai terpesztartásba tudnak kerülni, így nem áll fenn a csípő rendellenességének kockázata.

Melyiket mikor használjuk?

Anyagát tekintve találkozhatunk muszlin pólyákkal, ami vékonyabb, légáteresztő pamutból készülnek, igazi nyári pólya😊. Télen a minky pólyák ajánlottak, pihe-puha anyagának köszönhetően jól tartja a meleget.

A helyes pólyázás lépései:

babak-polyaban-cifrapalota.hu-bababolt
Pólyázás lépései

Most már láthatjuk, hogy tényleg nagyon sok előnye származhat babának és Anyukának is a pólya használatával. Fontosnak tartom azonban felhívni két olyan helyzetre a figyelmet, amikor tilos pólyázni:

-láz esetén tilos a pólyázás, túlhevülhet a baba teste

-légzőszervi megbetegedés esetén.

Meddig jó a pólya babáknak?

A kezdeti, sírósabb időszakban mindenképpen érdemes lehet kipróbálni a pólyát. A baba nyugodtabbá válik, és ami szintén nagy kincs,  Anya is😊. Idővel mindenki meglátja, ha baba és Anya nyugodt, az mindennél többet ér! 😊 Fontos megjegyezni, hogy a több hónapig tartó pólyázás a baba mozgása szempontjából hátrányos lehet, így, ha már azt látjuk, hogy kisbabánk aktívabbá válik, akkor engedjünk teret a szabad mozgásnak is. Van egy mérföldkő, amihez köthetjük a pólya elhagyását. Ez a baba oldalra, vagy hasra fordulása. Amikor már képes erre a mozdulatra, akkor abba kell hagyni a gyerek pólya használatát, ugyanis a bepólyázott babát mindig a hátán kell altatni.

golya-hozza-a-polyas-babat
Ugye, hogy a gólya hozza a pólyás babát?

Összefoglalóm végére érve azt üzenném a kedves Olvasóknak: Anyukák! Pólyára föl! 😊

Búcsúzóul engedjétek meg, hogy idézzek egy aranyos kis versikét, Pósa Lajos gyermekversei közül.

„Teri baba első sétája

Teri baba
A pólyába’,
Sétálni megy
Az utczára.
Apa örül, anya jobban,
Teri baba a legjobban.

Aranyos nap
Csókolgatja,
Gügyög hozzá
Apja, anyja.
Simogatja szelid szellő,
Takargatja puha kendő.

Kis kocsiban,
Ni! oda át
Lát egy másik
Pólyás babát.
Kék pántlikás, pufók gyerek,
Teri baba rája nevet.

Tetszik neki
Mind, a mit lát:
Ez az egész
Tarka világ.
Ugy megtetszett a sok csuda,
Hogy elaludt, mint a duda.”

Shopping Cart