Barion Pixel
babaagynemu-almodo-baba-cifrapalota.hu-bababolt

Babaágynemű választás előtt állunk?

Egy új jövevény a családban nagy feladat elé állíthatja az újdonsült szülőket. Kezdjük ott, hogy a baba kelengye összeállítása nem kis feladat. Még tisztán él emlékeimben, hogy első gyermekemnél egy egészen komoly kutatómunka előzte meg a babakelengye csomag összeírását. Eleinte sokunknak még a babakelengye jelentése is gondot okozhat😊. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a babaszoba első számű elengedhetetlen kelléke a babaágynemű garnitúra. Már indulhat is álmaink babaszobájának megvalósítása. Izgalmas és kihívásokkal teli feladat. A babaszoba kellékeiről a kismamablog.hu oldalon is találsz egy rövid összfeogalalót.

De akkor most lássuk a medvét! Akarom mondani a babaágyneműt! 😊

babaagynemu-cifrapalota.hu-bababolt
Melegséget nyújtó babaágynemű

Mire érdemes figyelni a babaágynemű szett kiválasztásakor?

Olyan széles kínálat van most már a babaágynemű szettek terén, hogy joggal érezhetjük azt, hogy teljesen elvesztünk. Felhívnám a figyelmet arra, hogy sajnos nem minden esetben célravezető a babaágynemű szett olcsón meghirdetett termékek közül választani. Már csak azért sem, mert ha eddig esetleg nem mostunk volna eleget, meglátjuk, ha babánk van, akkor olyan érzésünk lesz, mintha állandóan csak mosnánk és mosnánk, pont úgy, mint a mosómedvék…😊.

Babaágynemű garnitúra tisztítása

Nagyon fontos, hogy könnyen tisztítható baba ágyneműt válasszunk. Pelenkázásnál, etetésnél, etetés után gyakran fordulnak elő balesetek, biztosan állíthatom, sűrűn fogunk ágyneműt mosni. Ezért érdemes minél jobb minőségű csecsemő ágyneműt választani, hogy minél tartósabb legyen. A könnyebb folttisztítás érdekében akár a világosabb ágyneműt is fontolóra vehetjük. A baba takaró szett mosásánál célszerű a 30 fokos mosást alkalmazni.

Mit és mikortól?

A babaágynemű garnitúra már a baba megszületése után szükségessé válik. Vannak 2-3, de akár 4-5 részes babaágynemű garnitúrák is. Az, hogy éppen melyiket választjuk, függ attól is, hogy használunk-e pólyát, baba hálózsákot vagy tipegő hálózsákot. Elképzelhető, hogy éjszakára a pólyát, vagy a hálózsákot választjuk, a napközbeni alváshoz pedig a babaágynemű szettet. Takaróra, lepedőre biztosan szükségünk lesz, akárhogy is döntünk.

Lepedőnél érdemes gumírozott lepedőt választani, hogy elkerüljük a baba lepedő elcsúszását az ágyon. Nagyon hasznos kellék a vízhatlan gumis lepedő, így biztosak lehetünk benne, hogy száraz marad babánk matraca egy-egy átázott pelenka esetén is. Higyjétek el, nagyon kellemetlen tud lenni, ha átázik a lepedő és vele együtt a matrac is. Baba matracból általában nem tartunk még egyet otthon, és a tisztítása sem egyszerű😊. Lepedőből érdemes több darabot is beszerezni.

A legtöbb baba paplan szett, baba paplan és párna kombinációját tartalmazza. És akkor itt jön a nagy baba párna dilemma.

Használjunk, vagy inkább ne használjunk párnát babánknak?

Szakmai ajánlások alapján 2 éves kor alatt a párna fulladásveszély miatt nem ajánlott. 1-2 éves kor alatt bőven elegendő egy textilpelenkát hajtogatni babánk feje alá, így a bukás során visszajövő tejecske, és a kisbaba nyála sem áztatja át a lepedőnket. Viszont azt is meg kell jegyeznem, hogy most már a baba paplan párna garnitúra kialakításakor figyelnek arra is, hogy ne egy nagyon puha, süppedős párnát tartalmazzon a szett, hanem egy vékony, tényleg nagyon lapos (kb. 2 cm-es) keményebb párnát. 1,5-2 éves kor után, amikor már elég nagy a baba ahhoz, hogy esetleg egy párnát is kipróbáljon az alváshoz, próbálkozhatunk egy ilyen 2 cm-es változattal. A keményebb párnák jobban tartják gyermekünk nyakát is.

gyermek-agynemu-cifrapalota.hu-bababolt
Édes álmokat hoz a gyermek ágynemű

Baba ágynemű mérete

A 2 vagy akár 3 részes babaágynemű szett méretének illeszkednie kell a babaágy, kiságy méretéhez és a babához is. Általában 60×120 és 70×140-e méretek közül választhatunk. Nem véletlenül, hiszen a babaágyak és a kiságyak is ebben a két méretben kaphatóak rendszerint. Így mindenképpen ismernünk kell az ágy méreteit, ugyanis, ha nem a megfelelő méretű lepedőt vesszük, akkor az vagy kicsi lesz, vagy gyűrődni fog gyermekünk alatt.

Anyag, szín

9 hónapon keresztül az Anyuka méhében fejlődött a kisbaba, ami puha, meleg környezet volt a számára. Hirtelen váltás lehet ezek után a babaágy és az ágynemű. Ezért is nagyon fontos a megfelelő minőségű anyag kiválasztása. A baba bőrének ez egy teljesen új közeg. Ha tehetjük, 100% pamutot válasszunk, ami bőrbarát és antiallergén. Ezen feltételeket a minky babaágynemű és a prémium velvet ágynemű is teljesíti. Utóbbi különösen finom tapintású anyag, bársonyos kivitelben. De választhatsz a macis ágyneműk közül is, amelyek a szövet jellegzetes ráncosodásán keresztül puha, jól szellőző takaróként szolgálnak, a maga 100% antiallergén szilikonszövet töltetükkel.

A mai világban már rengeteg szín, minta közül válogathatunk kedvünkre. Azt hiszem talán túl nagy itt is a választék😊. Bár egy újszülött baba a kezdetekben még nem nagyon tud fókuszálni, a szín felismerése is kialakulóban van még, de nagyon hamar eljön az idő, amikor felfedezésre indulnak a babák. Öt hónapos kor után már az alapszíneken túl az árnyalatokat, figurákat is nagy örömmel veszik szemügyre. Hosszasan képesek a kiságyban fekve szemlélni a vidám, kontrasztokkal teli ágyneműket. Ugye milyen jól tud jönni pár perc nyugi a baba mellett?:)

fiu-lany-babaagynemu-szett-cifrapalota.hu-bababolt
Fiú-lány babaöltözet

Fiú/kislány babaágynemű

Azt gondolhatjuk, hogy egy kisbaba számára szinte teljesen mindegy, hogy egy fiús ágyneműhuzat vagy épp egy kislány babaágynemű szett van a kiságyában. Két kisfiam és egy kislányom után az a személyes tapasztalatom, hogy úgy ahogy a kisfiúkba valamilyen oknál fogva genetikailag kódolva van az autók imádata, brümmögő hangjuk már pár hónaposan megmutatkozik, azt hiszem pont ugyanígy vonzódnak a kisfiúk a fiús színű, fiús motívumokkal tarkított ágyneműkhöz is. Ha pedig picivel nagyobbak lesznek a gyerkőcök, akkor azt hiszem gyorsan el is felejthetjük, hogy szülőként bármilyen befolyással lehetünk a gyermek választására. Elég határozott elképzeléseik vannak, hogy mely motívumok jönnek be -kislányoknál egyértelmű a póni, szivárvány, állatkás, virágos sorozat-, fiúknál meg bármi, amiben motor van… Nem lesz egyszerű velük a vásárlás, annyi könnyebbség lehet esetleg, hogy míg a fiúk -legalábbis nálunk- képesek mondjuk egy fél órán belül dönteni, addig kislányomnak mindez 1-2 órájába is beletelhet😊.

A baba ágynemű kellemes anyagánál fogva kuckóssá teszi a babák, kisgyermekek fekhelyét. Egy-egy motívum, minta biztonságérzettel ruházza fel az apróságokat. Érdemes kicsit elidőzni a megfelelő ágynemű kiválasztásán. Ha pedig már nagyobb, 2-3 éves gyermekünk, és eddig esetleg Anyával/Apával aludt, akkor egy általuk kiválasztott új gyermek ágynemű garnitúra tökéletes apropója lehet annak, hogy megpróbáljuk velük a különalvást. Csodákra képesek a szebbnél szebb gyermek ágyneműk 😊. Mi is így kezdtük kétéves gyermekemnél😊. Természetesen mehet mellé a kedvenc alvós állatka, nyunyóka, egy kis Anya ruha, vagy bármi, ami megnyugvást ad számukra és számunkra is…😊

mackos-babaagynemu-cifrapalota.hu-bababolt
Macival jó aludni

Édes álmokat kívánok minden kedves kis apróságnak!

Shopping Cart